Prešov ako zasľúbená krajina zázrakov?

11.12.2006 Celý región

Prišiel, videl a zvíťazil. I tak by sa dala charakterizovať cesta Pavla Hagyariho na primátorský stolec v Prešove v decembrových voľbách. Prvý \"fiškál\" na če...
Prišiel, videl a zvíťazil. I tak by sa dala charakterizovať cesta Pavla Hagyariho na primátorský stolec v Prešove v decembrových voľbách. Prvý \"fiškál\" na čele mestskej samosprávy od roku 1990 dostal - matematicky vzaté - tri hlasy z piatich možných.

Prečo sa tak stalo? Zapôsobili sľuby, ktoré sú viac sľubmi \"blízkeho stretnutia tretieho druhu\" ako možnou realitou, alebo \"neokukaná\" tvár v mestských reáliách, či naplnenie voličských očakávaní čohokoľvek a kohokoľvek, len nie doterajšieho? Pre vládnutie nezávislého Hagyariho bude v konečnom dôsledku Achillovou pätou stranícke mestské zastupiteľstvo. Z 31 členov sú len štyria nezávislí, a aj to akí nezávislí! Dvaja z nich sú napr. vylúčení so Smeru - SD. Parlament rozhoduje o nariadeniach, o tom, čo zadarmo, čo za peniaze. Nový primátor môže mať z toho veľké hlavybolenie. Bez straníckeho krytia sa môže stať, že ako rýchlo prišiel, tak rýchlo odíde.
Druhý skončil doterajší primátor Milan Benč. Aj keď bol viditeľne sklamaný z toho, že mu voliči nedovolili obhajovať primátorstvo, nemohol viac dosiahnuť. Jeho koncepcia \"popri paľcu\", mesto nezadlžovať, byť s každým zadobre, nerozhodnúť rázne a jasne ho pochovala. Pochovali ho aj \"kamaráti\" zo strany Smer - SD, do ktorej Benč z SDĽ prestúpil, z ktorej ho však pred vyše rokom vylúčili. Ak sa jeho pohlavári chválili po voľbách ako vyhrali voľby v SR, tak Prešov je ich fiaskom. Ich kandidátovi nepomohli ani plagáty v štýle spred 2O rokov a ani zobrazené súdružské stisky rúk \"poníženého regionálca\" s najvyššími predstaviteľmi strany. Prešovčania si vybrali inú fabriku na sľuby a sny.
Porážkou - tretie miesto inak nemožno nazvať - Jozefa Polačka, koaličného kandidáta SDKÚ - DS a KDH, skončil zrejme v Prešove na dlhšie mýtus o disciplinovanosti voliča prešovského KDH a o \"neobmedzenom vplyve\" cirkevných kruhov. Žeby cirkvám už vystačili pozemky za korunu od mesta a na viac ho (teda mesto) nepotrebujú? Polačko bol v kampani krotký, na nikoho neútočil, čo sa mu aj vypomstilo. Samozrejme, aj spojenectvo viac z kalkulu ako od srdca. Prebudiť Prešov mali aj ľudia, ktorí za KDH ticho vládli s Benčovou koalíciou v rokoch 2002 - 2006. Ako by malo vyzerať plakanie nad rozliatym mliekom? Keby KDH nebolo také tvrdohlavé a pustilo Polačka do volieb predsedu PSK v roku 2005 a Hruška by kandidoval na primátora pred pár dňami, ej, to mohlo byť ináč. Keby...
Posledný deviaty skončil čarodejník, kúzelník, divadelník, hasič a obchodník Mikuláš Žemlička. Je však zrejme - a môže byť - najspokojnejší. Vravel, že získa dva hlasy. Dostal ich o 120 viac.
Osobitnou kapitolou je účinkovanie Juraja Kopčáka vo verejnom živote, a teda aj vo volebnom. Možno bol to jeho posledný pokus, i keď človek nikdy nevie. Jeho neustála schopnosť zviditeľňovať ani teraz nedostala poriadne na frak, pretože \"jeho\" Polačko nevyhral. Tým je Kopčák víťazom.
O čom teda boli voľby v Prešove? Skôr o voličoch ako o volených. Z výsledkov až nepríjemne zaváňa, že Prešov je mesto hlúpych chudákov, ktorí sa nevedia postarať sami o seba, ale potrebujú spasiteľa, mesiáša, ktorý im dá zadarmo to, i tamto. Kto to zaplatí, nemusí voliča zaujímať. Veď aj pre neho platí, po mne potopa... Ak teda Hagyariho volili traja z piatich voličov, tak vôbec voliť prišiel jeden z troch. Tí dvaja boli múdrejší či lenivejší? Každopádne môžu sa hanbiť.
(jj)
 

Vyberte región